Dietetycy często zalecają spożywanie nieklarowanych soków, gdyż są one stuprocentowo naturalne, pozbawione barwników oraz konserwantów. Owoce, z których produkuje się nieklarowane soczki dla niemowląt są dokładnie przebierane, czyszczone i myte. Kolejnym etapem produkcji jest rozgniatanie, miażdżenie owoców. Następnie są one tłoczone na zimno i odpowietrzane. Po normalizacji soku, jest on wlewany do szklanych butelek, gdzie ulegają pasteryzacji. Po zapakowaniu, nieklarowane soczki dla niemowląt są przechowywane w magazynie.
Nieklarowane soczki dla niemowląt u dziecka chorego na ospę
Zalety nieklarowanych soczków dla niemowląt są doceniane przez rodziców dzieci, które dopadł wirus ospy. Takie napoje świetnie nadają się dla maluszka, który ma podrażnioną błonę śluzową jamy ustnej i gardła. Jednym z objawów ospy wietrznej jest nagły spadek apetytu. Rozwiązaniem, w przypadku konieczności dostarczenia choremu niezbędnych witamin i minerałów okazują się nieklarowane soczki dla niemowląt. Przyjmowane takich soków przez dzieci sprawia, że nie dojdzie do odwodnienia organizmu.
W przypadku niemowląt zaleca się picie co najmniej 120 mililitrów nieklarowanych soków w ciągu doby. Przedszkolaki i dzieci uczęszczające już do szkoły podstawowej powinny wypijać przynajmniej jedną szklankę soczku na dzień. Nieklarowane soczki dla niemowląt wzmacniają osłabiony organizm i nie wywołują alergii pokarmowych. Dzięki nim możemy dostarczyć niezbędnych substancji pokarmowych, dziecku, które nie może jadać normalnych posiłków lub straciło całkiem apetyt. Dzięki tego rodzaju soczkom dzieci przyjmują duża dawkę witamin i mają więcej energii.
Dbając o dietę dziecka chorego na ospę należy wstrzymać się przed podawaniem pikantnych, dobrze przyprawionych potraw. Nieklarowane soczki produkowane tradycyjną metodą z owoców smakują dzieciom, ponieważ są słodkie. Zawierają one dużo witaminy C, zwiększają odporność organizmu, a ze względu na wysoką zawartość błonnika dają poczucie sytości.