Medycyna

Miód w walce z przeziębieniem

Miód znany i ceniony jest jako świetny dodatek do słodkich kanapek oraz naturalny „słodzik” do herbaty. Smaczny i zdrowy szybko znalazł uznanie w oczach wielu osób, które w trosce o swe zdrowie starają się stosować zdrową dietę.

Jak miód wpływa na nasze zdrowie?

Miód to przede wszystkim cenne źródło żelaza, które ludzki organizm może wchłonąć szybko i skutecznie. Znane są również bakteriobójcze właściwości miodu oraz jego wpływ na szybszą regenerację organizmu a także stymulowanie komórek macierzystych. Jest też miód lekiem dla serca i skutecznie wzmacnia ten wymagający, zapracowany narząd. Najczęściej leczymy się miodem w przypadku przeziębienia i grypy. Tu miód bywa niezastąpionym środkiem, który skutecznie łagodzi uciążliwy ból gardła i ułatwia odkrztuszanie. W leczeniu chorób związanych z górnymi drogami oddechowymi szczególnie zalecany jest miód gryczany oraz spadziowy. Na przeziębienie świetnym lekiem jest również miód wielokwiatowy, zaś przy chorobach płuc najlepszym rozwiązaniem jest miód rzepakowy. Warto zaznaczyć, że każdy miód dodatkowo korzystnie wpływa na serce, które w przypadku osób przeziębionych również wymaga dodatkowego wsparcia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Adopcja komórek jajowych przy in vitro

Wśród przyczyn niepłodności może się znaleźć przebyte leczenie onkologiczne lub przedwczesne wygaśnięcie czynności jajników. Kobiety nie zachodzą w ciążę naturalnie...

Zamknij