Choroby

Jak długo gotować grzyby?

Grzyby bez wątpienia stanowią istotny element tradycyjnej polskiej kuchni.Ten wyjątkowy i dość specyficzny dodatek, choć tak często przyrządzany i spożywany, wciąż niesie za sobą wiele pytań. Istotnym i nierzadko poruszanym tematem w tej kategorii jest czas gotowania grzybów. Aby bezpiecznie i pysznie je podać, należy dokładnie wiedzieć, w jaki sposób się z nimi obchodzić. Niezmiernie ważny jest czas, oraz sposób gotowania grzybów.

 

Nie wszystko na jedno kopyto

Generalnie średni czas gotowania grzybów to około 30 minut, natomiast warto wiedzieć, że zupełnie inaczej będzie w każdym przypadku, w zależności od ich rodzaju. Zależność przedstawia się następująco:

 

grzyby do marynowania-gotujemy 10-15 minut

grzyby mrożone, bądź świeże- 30 minut

grzyby suszone- 30 minut

Choć rodzaj grzybów jest ważną kwestią, to nie można powiedzieć, że jedyną na którą warto zwrócić uwagę. To, jak długo będzie trzeba gotować dane grzyby, zależy również od ich rozmiarów. Oczywiście te pokrojone w małe kawałki ugotują się znacznie szybciej, niż takie wrzucone w całości.

 

Warto zapamiętać

Warto również wspomnieć, że grzyby suszone należy przełożyć do zimnej wody, zaczekać do momentu kiedy będą miękkie i dopiero wrzucić na gorącą wodę. Dobrze jest namaczać grzyby przez dłuższy czas, a najlepiej zostawić je w wodzie na noc. W przypadku grzybów świeżych, bądź mrożonych nie należy martwić się o ich wcześniejsze namaczanie. Wszystko, co należy zrobić to umieścić je w garnku, zalać odpowiednią ilością wody (tak, aby przykryć grzyby w całości) i zwyczajnie ugotować.

 

Gotowanie grzybów nie jest najszybszym procesem i trzeba poświęcić na to trochę czasu, choć nie można powiedzieć tego samego w przypadku pieczarek, którym do uzyskania miękkości wystarczy zaledwie kila minut.

 

Dokładne pilnowanie czasu gotowania jest niezmiernie ważne. Zarówno niedogotowanie, jak i rozgotowanie grzybów niesie za sobą nieciekawe rezultaty. Jeśli będą gotowały się za krótko i zostaną spożyte-mogą prowadzić do nieprzyjemnego, a w niektórych przypadkach-niebezpiecznego zatrucia. Rozgotowane grzyby natomiast-stają się wyjątkowo nie apetyczne. Nie tylko zmieniają konsystencję, ale także bardzo tracą na smaku i nie zachęcają do spożycia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Po grzybobraniu – jak przyrządzać jesienne grzyby?

Jesień to ta pora roku, która obfituje w sezonowe produkty spożywcze. Zarówno osoby, które posiadają drzewa owocowe, jak i dla...

Zamknij