Choroby

Dlaczego masło drożeje?

Podstawą piramidy żywieniowej człowieka powinny być warzywa i owoce. W dalszej kolejności człowiek powinien spożywać produkty zbożowe, takie jak kasze, czy chleb z mąki pełnoziarnistej. Uzupełnieniem prawidłowej diety powinno być mleko oraz jego przetwory, takie jak sery, czy masło. W związku ze zmieniającymi się cenami masła w ostatnim czasie, warto sprawdzić czym jest to spowodowane.

Trochę historii

Żeby zrozumieć dlaczego masło tak mocno drożeje należy cofnąć się do 2015 roku. Wtedy to Komisja Europejska zadecydowała o zniesieniu limitów produkcji mleka, co bardzo szybko spowodowało zwiększenie ilości produkowanego surowca. Zbyt duża ilość mleka na rynku sprawiła, że jego ceny zaczęły stopniowo spadać, aż do poziomu, w którym jego produkcja okazała się dla wielu rolników nieopłacalna. Nadpodaż mleka doprowadziła do tego, że rolnicy zaczęli rezygnować z hodowli bydła mlecznego, co w rezultacie doprowadziło do zmniejszenia ilości surowca dostępnego na rynku.

Wzrost popytu na masło

Problem z drożejącym masłem pojawił się, gdy zaczęło rosnąć zapotrzebowanie na ten produkt. Nagły wzrost popytu wywołany przez zmianę nawyków żywieniowych amerykanów oraz zwiększony import ze strony Chin sprawił, że producenci zmuszeni zostali do zwiększenia produkcji masła. Niestety, szybko okazało się, że ilość mleka potrzebnego do produkcji masła jest niewystarczająca. Brak mleka sprawił, że popyt znacznie przewyższył podaż, co szybko przełożyło się na wzrost cen masła. Swoją cegiełkę dołożyli również spekulanci. Niektóre firmy widząc sytuację na rynku celowo wstrzymywały produkcję masła czekając, aż jego ceny jeszcze wzrosną. W rezultacie w ciągu kilku miesięcy koszty zakupu kostki masła skoczyły o kilka zł.

Co dalej?

Na to, że ceny masła w najbliższym czasie wrócą do poziomu sprzed podwyżek nie ma co liczyć. Specjaliści z branży szacują, że potrzeba przynajmniej kilkunastu miesięcy na to, by rolnicy ponownie zakupili bydło mleczne i rozpoczęli na nowo produkcję mleka. Dopiero, kiedy ilość surowca będzie na tyle duża, że będzie w stanie zaspokoić potrzeby rynku masła, można się spodziewać stopniowego spadku cen tego produktu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Przeszczep serca jako rutynowa operacja

Jeszcze stosunkowo tak niedawno wydawało się, że choroby serca prowadzą tylko w jednym kierunku- do śmierci. W 2014 r. mieliśmy...

Zamknij