Choroby

Celiakia – jak rozpoznać nietolerancję pokarmową i jak z nią żyć?

Celiakia daje objawy, które łatwo można pomylić z objawami innych chorób. Powoduje dolegliwości ze strony układu pokarmowego, może powodować anemię i negatywnie oddziałuje na działanie organizmu w ogóle. Sposobem na poprawę komfortu życia jest stosowanie diety bezglutenowej.

Nietolerancja pokarmowa to nie to samo co alergia pokarmowa, choć oba zjawiska wiążą się z występowaniem przykrych dolegliwości po spożyciu określonych pokarmów. Reakcja alergiczna ma ciężki przebieg, a jej objawy mogą wystąpić nawet w kilka minut po spożyciu alergenu. Nietolerancja może objawiać się zaburzeniami ze strony układu pokarmowego po kilku godzinach od spożycia danego produktu.

Objawy celiakii – nietolerancja pokarmowa u dzieci i dorosłych

Nietolerancja glutenu, czyli mieszaniny białek roślinnych zawartych w niektórych zbożach, to inaczej celiakia. Objawy tej choroby mogą wystąpić u osób w różnym wieku, u dzieci, dorosłych i osób starszych. Niekiedy przebiega ona bezobjawowo (jest utajona).

Celiakia po spożyciu pszenicy, owsa, żyta, jęczmienia lub przetworów tych zbóż może powodować takie dolegliwości jak:

  • bóle brzucha,
  • wzdęcia,
  • biegunki tłuszczowe lub wodniste,
  • spadek masy ciała,
  • spadek nastroju, stany depresyjne.

U niektórych chorych celiakia jest przyczyną zmian skórnych oraz nawracających i uporczywych zmian w jamie ustnej (aft i owrzodzeń). Nietolerancja glutenu może manifestować się też poprzez opryszczkowe zapalenie skóry.

Nietypowe objawy celiakii to:

  • częste bóle głowy,
  • bóle mięśni i stawów,
  • chroniczne zmęczenie,
  • u kobiet problemy z zajściem w ciążę.

Celiakia może przyczyniać się  do anemii przez to, że zaburza wchłanianie żelaza. Wówczas pojawiają się dolegliwości charakterystyczne dla niedokrwistości, jak bladość skóry, osłabienie czy skłonność do krwawień i siniaków.

Zasady diety bezglutenowej w celiakii

Sposobem na pozbycie się objawów celiakii jest stosowanie diety bezglutenowej. Oznacza to, że z jadłospisu należy wyeliminować wszystkie produkty zawierające tę mieszaninę białek roślinnych, m.in.:

  • pszenicę, mąkę pszenną i wytwarzane z niej produkty, w tym pieczywo, makarony, pierogi, pyzy, kopytka, kluski, naleśniki i inne, także kaszę kuskus,
  • żyto, pieczywo żytnie, makarony żytnie,
  • kaszę jęczmienną, pęczak,
  • słodkie i słone przekąski z mąki lub jej dodatkiem, np. herbatniki, sucharki czy paluszki.

Dieta przynosi pierwsze efekty po kilku tygodniach, ale na poprawę samopoczucie i ustąpienie objawów trzeba poczekać kilka miesięcy, a w ciężkich przypadkach nawet 3 lata.

Czym zastąpić zboża i ich przetwory? Zamienniki produktów z glutenem

Producenci żywności wychodzą naprzeciw osobom z nietolerancją glutenu i oferują zamienniki popularnej w polskiej kuchni mąki pszennej, żytniej i wielu innych produktów, które naturalnie zawierają gluten. Na opakowaniach umieszczane są też specjalne oznakowania informujące o tym, że dany produkt nie zawiera glutenu. To symbol przekreślonego kłosa.

Bezglutenowymi produktami zbożowymi są np.:

  • ryż,
  • kukurydza,
  • gryka,
  • amarantus,
  • quinoa,
  • proso,
  • kasze ze zbóż bezglutenowych,
  • mąki ryżowa, z tapioki, z ciecierzycy, jaglana, z sorgo, sojowa, kukurydziana, migdałowa, kokosowa i kasztanowa.

Glutenu nie zawierają też warzywa i owoce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Udar mózgu – jak rozpoznać? Objawy udaru i pierwsza pomoc

Niedowład po jednej stronie ciała, zaburzenia mowy i świadomości to najczęstsze objawy udaru mózgu. Mogą pojawić się też inne dolegliwości,...

Zamknij