Porady

Wszystko o kwasie fosforowym

Kwas fosforowy wykorzystuje się przy produkcji artykułów spożywczych, ale również w innych dziedzinach życia.

Skąd się bierze i jaką rolę pełni w organizmie kwas fosforowy?

Kwas fosforowy pozyskuje się sztucznie przez oddziaływanie kwasem siarkowym na fosforan wapnia. Występuje on też w ludzkim organizmie jako składnik kości i zębów oraz enzymów. Odgrywa ważną rolę w przetwarzaniu węglowodanów, tłuszczów i białek na energię. Jest wydalany jako fosforan wapnia, przez co spożywanie kwasu fosforowego może wpływać na ilość wapnia w ciele człowieka.

Użycie kwasu fosforowego w przemyśle spożywczym

Pozwala zachować żywności świeżość na dłużej, może pełnić też rolę regulatora kwasowości – kwas fosforowy w produktach spożywczych spotyka się zwłaszcza w napojach. Jest dodatkiem do napojów o smaku cytrynowym, do Coca-Coli, do napojów izotonicznych i trunków alkoholowych, w tym win owocowych. Oprócz tego używa się go do produkcji serów i wędlin, zwłaszcza tych, które są pakowane próżniowo i mają długą datę przydatności do spożycia. Kwas fosforowy występuje też w galaretkach, przekąskach słonych z orzechów, ziemniaków, mąki czy zboża i w deserach w proszku. Dzienna dawka kwasu fosforowego nie powinna przekraczać 70 mg na 1 kg masy ciała. Na etykietach kwas fosforowy bywa wymieniany pod postacią E338. Taką sygnaturę otrzymał, kiedy znalazł się na liście dodatków do żywności zatwierdzonych do użytku w Unii Europejskiej.

Użycie kwasu fosforowego poza przemysłem spożywczym

Inne zastosowania kwasu fosforowego wywołują kontrowersje wobec jego stosowania jako dodatku do żywności. Najczęściej kwas fosforowy wykorzystywany jest do produkcji nawozów sztucznych oraz w stomatologii jako wytrawiacz szkliwa. Dzięki niemu wypełnienia ubytków i łączone z zębami elementy protetyczne trzymają się dobrze na swoich miejscach. Kwas fosforowy jest znany także jako odrdzewiacz. Można nim polać skorodowane powierzchnie i po chwili je oczyścić. Metoda ta jest dobra szczególnie na zardzewiałe śruby. Kwasu fosforowego używa się również do czyszczenia armatury w ciepłownictwie, do zabezpieczania metali, a także do lutowania czy wyrobu niektórych środków farmaceutycznych.

copyright 2017

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Poznaj aspartam, czyli nieszkodliwy substytut cukru

Gdy byliśmy dziećmi i przy każdej nadarzającej się okazji prosiliśmy rodziców o kupno czegoś słodkiego, słyszeliśmy w odpowiedzi, że cukier...

Zamknij