Medycyna

Poznaj aspartam, czyli nieszkodliwy substytut cukru

Gdy byliśmy dziećmi i przy każdej nadarzającej się okazji prosiliśmy rodziców o kupno czegoś słodkiego, słyszeliśmy w odpowiedzi, że cukier szkodzi. To samo mówiono nam w szkole. Sprzedaż wyrobów zawierających cukier ma się jednak dobrze. Koncerny spożywcze zwiększają zyski.

Można słodzić i nie cierpieć

 

Ludziom trudno jest bowiem zrezygnować ze słodkiego. Nie chcą pozbawiać się odrobiny przyjemności. Cukier korzystnie wpływa samopoczucie. Pozwala choć na chwilę poprawić humor.

Ma też złe strony. Próchnica, zawał, miażdżyca, nadciśnienie, rak, nadwaga, zwyrodnienia kręgosłupa – to konsekwencje spożywania sacharozy zbyt często i zbyt dużo. Nie myślimy jednak o tym, pijąc słodki napój czy zajadając się innym słodzonym wyrobem.

Jednak nie musi tak być. Nie musimy rezygnować z przyjemnych doznań ani mieć wyrzutów sumienia, że nie odstawiliśmy słodkich produktów. Te ostatnie trzeba jednak umiejętnie je wybierać. Należy konsumować te, które zamiast cukru zawierają aspartam.

 

Dlaczego to takie ważne?

Spożywanie sztucznej substancji słodzącej nie wywołuje negatywnych konsekwencji. Wystarczy niewielka ilość, żeby uzyskać pożądany smak (słodzik jest nawet 200 razy mocniejszy od sacharozy). Wobec braku kalorii nie musimy przejmować się tym, że jedna porcja więcej przyprawi nas o niepożądane kilogramy.

To nie wszystkie pozytywne właściwości, jakie ma aspartam (określany też nieprawidłowo jako aspartan). Zaliczyć do nich można również niski indeks glikemiczny, relatywnie długi czas utrzymywania się słodkiego smaku i niższe koszty pozyskania.

copyright 2017

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Aspartam jako popularny dodatek do żywności

Obecnie żywność produkuje się łatwiej niż kilkaset lat temu. Ludzkość wynalazła wiele metod, które zwiększają plon upraw i uodparniają je...

Zamknij