Medycyna

Aspartam jako popularny dodatek do żywności

Obecnie żywność produkuje się łatwiej niż kilkaset lat temu. Ludzkość wynalazła wiele metod, które zwiększają plon upraw i uodparniają je na choroby. Powstało też wiele substancji, które chronią jedzenie przed zbyt szybkim zepsuciem.

Od konserw do tabletek musujących

 

Za sprawą różnych dodatków do żywności stała się ona bardziej odporna na upływ czasu. Obecnie wytwarza się produkty, które mają kilku-, a nawet kilkudziesieciomiesięczny termin przydatności do spożycia.

Generalnie takie zjawisko należy oceniać pozytywnie. Z drugiej strony media informują, że wiele dodatków oznaczanych symbolem E oraz kodem numerycznym negatywnie wpływa na nasze zdrowie.

Świetnym przykładem jest tutaj aspartam, który w przemyśle spożywczym funkcjonuje jako E951. W czystej postaci można się z nim zetknąć w słodziku, czyli niewielkich białych pastylkach wrzucanych do herbaty, kawy i innych napojów w miejsce cukru.

Gdzie jeszcze występuje?

Oprócz tego aspartam jest składnikiem wielu produktów z różnych kategorii. Dodaje się go do ryb konserwowych i w folii, wędlin, gum do żucia, napojów kolorowych, jogurtów niskotłuszczowych, deserów dietetycznych, napojów izotonicznych, drażetek odświeżających oddech, sosów sałatkowych, keczupu. W ostatnim czasie stał się też składnikiem środków farmakologicznych: suplementów w formie tabletek musujących, tabletek do ssania na ból gardła, syropów na kaszel.

Po aspartam chętnie sięgają ci diabetycy, którzy nie chcą rezygnować ze spożywania słodkich pokarmów. Słodzik nie wpływa bowiem na wytwarzanie insuliny – ma niski indeks glikemiczny. Poza tym jest 200 razy słodszy od cukru, więc poprawia walory smakowe i jednocześnie pozwala chronić zdrowie.

copyright 2017

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jak wystrzec się próchnicy?

Próchnica zębów to od wielu lat bardzo powszechne schorzenie. Jednak mimo to, wiele osób ciągle nie wie jak jej zapobiegać...

Zamknij